Gerken Residence
Tribeca, New York City

The Gerken Residence occupies 6,000 interior square feet and 1,500 square feet of roof garden on the top two floors (13 and 14) and roof of a historic Tribeca building. The proposal explores shifting relationships of solid and void through the interplay of three distinct nested prisms.

At the entrance to the loft, a large courtyard opens the interior to the landscape, sky and city. This initial void is subsequently revealed to be bounded by a larger cut through the 14th floor, allowing the courtyard to be read as a floating glass mass, bridging the east and west sides of the plan, and opening the section between floors. The larger cut also exposes the existing building core as a monolithic mass that grounds the choreography of void and solid dancing around it. This core is clad in custom pulled plaster panels, a technique developed through the controlled collision of a centuries-old fabrication technique with contemporary digital design language. The project is formally restrained, but spatially provocative.

Structural Engineer: Silman

MEP Engineer: Engineering Solutions

Screen Fabricator: KAMMETAL

Photography: Naho Kubota

The Gerken Residence courtyard and rooftop are the result of collaboration with landscape design firm Future Green Studio.

Related: Pulled Plaster Panels

Related: Stainless Steel Screen

Section 03-01.jpg